Wijnkoelkasten

Waarom een Wijnkoelkast?

Samen lekker op de bank, met een heerlijk hartig hapje en dan een goede fles wijn.Dat is wat jenoemt genieten! Al moet ik eerlijk zeggen dat ik het wel moest leren,want na jarenlang bier te hebben gedronken bij een stukje kaas, is de beleving van wijn met, uiteraard goede,kaas wel iets dat je moet leren.Het begon met een net iets duurdere fles wijn uit de supermarkt, maar wanneer je desmaakzintuigen gaatontwikkelen op dit gebied, dan wil je steeds een betere kwaliteit en een hogere smaak ervaring.En dat brengt mij ook op de keuze van een wijnkoelkast. Een speciale koelkast die wijn, ondertussen best dure wijnen,op de juiste temperatuur houd. Alhoewel ik ook lange tijd mijn goedkopere flessen uit de normale koelkast haalde,begon ik uit pure ruimte gebrek te zoeken naar een aparte koelkast voor de wijn.En die zijn er voldoende. Maar is het zijn geld waard?

Voordelen

Voordeel van zo’n aparte koelkast is dat je de juiste temperatuur voor iedere wijn kan instellen.Zo kunt u er voor kiezen om de wijnkoelkast in te stellen als bewaarkast voor rode en witte wijnen, ofals serveerkast voor één soort wijn. Wat weer als voordeel heeft dat de geserveerde wijnen tijdenseen feestje altijd op de juiste smaak temperatuur zijn of de wijnen langer en beter blijven op
de langere termijn.

Daarbij komt dat temperatuur schommelingen funest zijn voor een goede wijn! Wijnen die constantworden blootgesteld aan sterk veranderende temperaturen,verliezen namelijk hun kwaliteit en natuurlijke vitaliteit, doordat het volume van de wijn uitzet of inkrimpt. Een ideale temperatuur omzowel rood als wit te bewaren is rond de 12°C, met een schommeling van maximaal een graad.Een ook de luchtvochtigheid is belangrijk. Een hoge luchtvochtigheid garandeert namelijk deelasticiteit en dichtheid van de kurk, wat noodzakelijk is om oxidatie te voorkomen. Een te hoge vochtigheidsgraad kan er echter toe leiden dat de etiketten van uw wijn los gaan laten.
De idealeluchtvochtigheidsgraad ligt daarom tussen de 60 en 75%.Dit alles is goed te reguleren met de juiste wijnkoelkast, maar dan moet je wel de juiste kiezen!

Waar moet u op letten?
Veel wijnkoelkasten hebben geen continue temperatuur. Wanneer het buiten kouder wordt, of inde zomer extreem warmer, kan de koeler geen constante temperatuur handhaven. En al eerdergezegd, slechts één graad schommeling kan al funest zijn voor uw dure wijn! En niet alleen leidtdit tot schadelijke temperatuurschommelingen, maar ook het verbruik is vaak onnodig hoog.Daarnaast is de verdonkerig van de flessen, de juiste beluchting en een trilvrije omgeving vooruw flessen een goed argument om uiteindelijk te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardigewijnkoelkast. Dus wanneer u de keuze gaat maken voor een wijnkoelkast, maak dan ook de keuze voor een iets duurdere versie! U geeft tenslotte ook steeds meer uit voor een goede fles wijn, duswilt u die ook bewaren in een juist klimaat. Want als u niet veel waarde zou hechten aan de smaaken de kwaliteit van uw wijn, dan zou u weer net zo goed een goedkope huiswijn van de supermarkt
kunnen kopen toch?

Kwaliteit kost geld, het behouden er van ook, maar het is voor de ultieme wijnbeleving wel een must!

Previous post:

Next post: